Povijest

Kao službeni datum početka djelovanja Nogometnog saveza Samobor smatra se datum osnivanja Nogometnog centra Samobor.

Osnivanje Nogometnog centra Samobor

Dana 28.07.1994. predsjednik Inicijativnog odbora prof. Marijan Kižlin sazvao je Osnivačku skupštinu Nogometnog centra Samobor, kojom je rukovodilo radno predsjedništvo u sastavu: Rudolf Kahlina, Mladen Žugec i Marijan Lenard. Nakon što je verifikaciona komisija u sastavu: Stanko Munić i Branko Gabrek utvrdila da je prisutno 25 od 32 predstavnika zapisnički je to zabilježio zapisničar Božidar Štefković.

Temeljem toga utvrđeno je da su osnivači:

NK SAMOBOR                     Zvonko Vučković
NK KRS BESTOVJE           Božo Domitrović
NK ZRINSKI                     Mladen Vlahović
MNK SOKOLI                     Marijan Lenard
NK MLADOST LUKA        Josip Šimunjak
NK SAVA DRENJE             Vladimir Filipčić
NK RAKITJE                     Željko Košarač
NK SAVA Strmec               Branko Gabrek
NK KLOKOČEVAC             Krešo Kalingar
NK SLOGA/Orešje)           Josip Oršiček
NK SANT NOVAKI             Mladen Žugec
NK KERESTINEC              Slavko Klemenčić
NK BREGANA                     Rudolf Kahlina
NK SAVSKI MAROF          Pavao Vukovinski
NK IGRIŠĆE                     Dragutin Novina
NK VRH                         Dragutin Švec
NK GALGOVO                    Vinko Šaplek
NK SLOGA BREZJE          Josip Burić
NK VATROGASAC             Kruno Adamić Golić
NK PUŠĆA                       Mladen Bernardić
ODBOR DELEGATA         Stanko Munić
ODBOR TRENERA             Marijan Kižlin
ODBOR VETERANA         Stanko Ivanščak
ODBOR SUDACA               Slavko Ivanec
ODBOR SUDACA               Zdravko Žnidarec
ODBOR SUDACA               Mijo Noršić

 

Predsjednici i tajnici

Prvi predsjednik Nogometnog saveza Samobor bio je  pokojni Rudolf Kahlina do 1998. a zamijenio ga je isto  pokojni Boris Lacković, koji je dužnost obnašao do 2000. godine ,a od tada do danas tu dužnost obnaša Stjepan Bašić.

Prvi tajnik NSS bio je legendarni Božidar Štefković –Boka koji nažalost fizički više nije među nama, a zamijenio ga je prof. Juro Horvat koji je dužnost obnašao godinu dana, a nakon njega od 1996.godine tajničku dužnost obnaša Mijo Noršić. A danas je aktualni tajnik Nogometnog saveza Samobor Darko Povrženić.

Tajnici su uvijek bili duše NSS-a. Božidar Štefković je izvršio prvu registraciju udruge građana,  otvorio žiro račun zajedno sa prof. Marijanom Kižlinom. Izradio je prvi statut,  započeo prvu registraciju mladeži i izdavanje službenog Glasnika Nogometnog saveza Samobor.

 

Razvoj

Tijekom 1995.  u rad su se uključili: Odbor liječnika, NK Dinamo – Jakovlje, NK Croatia –Pojatno, NK Mladost-Kraj Donji, NK Laduč i NK BSK- Brdovec.

Za vrijeme mandata prof. Jure Horvata i gospodina Marinka Bobana, donjeta je odluka IO HNS-a  o ovlaštenju registracije igrača i klubova na području NS Zagrebačke županije.

Već 1997. donesen je Pravilnik o nagrađivanju djelatnika sportaša i momčadi.  Od tada  u okviru mogućnosti  i ostvarenih prihoda nagrađivani  su;  pobjedničke momčadi i momčadi za fair-play. Te iste 1997.započeta  je informatizacija u NS Samobor i otvorena prva web stranica i izrađen kompjuterski program za vođenje registracije igrača i  natjecanja.

Skupštinari iz NS Samobor bili su: Zdravko Žnidarec(jedan mandat), Boris Lacković (jedan mandat) i Stjepan Bašić (3 mandata).

-u komisiji za žalbe HNS-a gosp.Boris Lacković

-član IO zbora nogometnih trenera HNS-a prof.Marijan Kižlin

-u komisiji za registraciju igrača i klubova HNS-a gosp.Mladen Žugec,a danas u komisiji za veteranski nogomet

-u komisiji za mali nogometHNS-a gosp.Marijan Lenard

-a u međunarodnoj komisiji HNS-a gosp.Marinko Boban

Godine 1998.  Nogometni Centar Samobor  mijenja ime u Nogometno Središte Samobor, koje pokriva područja općine Stupnik , grada Svete Nedelje i  grada Samobora. Od 29.07.1998. Nogometno središte Samobor upisano  je u registar udruga Zagrebačke županije.

Uspjesi

Najznačajniji uspjeh NS Samobor je ulazak   NK Samobora u 1. HNL, a značajan je i  plasman  Branka Kožareca na listu  sudaca mahača 1. lige koji je bio dva puta sudionik finala Kupa HNS-a.

U natjecateljskoj godini 1998/1999 I ŽNL Zapad vodi  NSS  što postaje drugi rang natjecanja u NSZŽ. U navedenom razdoblju MNK Sokoli  bili su prvaci I HMNL, a NK Zrinski iz Farkaševca 3.HNL kao i NK Sava iz Strmca stabiliziraju se i prednjače u natjecanjima.

A istovremeno se događa izuzetan razvoj i afirmacija nogometa u NK Zrinski-Tehnovent, pod vodstvom gospodina Bože Jurkovića.

U 2000. godini razvija se rad stručnih organizacija, sudaca i delegata, a najveći doprinos daju klubovi u radu s mlađim dobnim kategorijama, i uvođenjem limača i prstića u natjecanje. Brojnost je vidljiva u natjecateljskim tablicama.

Godine  2002. Nogometno središte Samobor poboljšalo je materijalne uvjete za rad (preuređenje prostora i nabava potrebne informatičke opreme), a nakon toga Nogometno središte Samobor, izraslo je u respektabilnu i profesionalnu nogometnu organizaciju.

Danas radimo pod imenom Nogometni savez Samobor.